Borgen i framtiden

När utgrävningarna som genomfördes på 1960 och 1970-talen, var avslutade, motionerade de två folkpartisterna Hamrin och Rydén om att skapa ett arbetsmarknadsprojekt kring en, vad de kallade, "återuppbyggnad" av Eketorps borg, och resten är, som man säger, historia.

Rekonstruktionen

Politikernas motion förvandlades så småningom från en återuppbyggnad till en rekonstruktion. 60 år efter det första arkeologiska spadtaget togs, 1964, kan våra besökare sedan flera årtionden uppleva livet i borgen under tre olika tidsperioder, oavsett om de utgörs av skolklasser som deltar i historieresor eller av historiskt intresserad allmänhet.

Eketorp slutade inte utvecklas när borgen öppnades för besökare första gången, utan har tagit steg framåt, nästan årligen sedan dess, för att våra besökare ska kunna uppleva något nytt vid varje besök.

Arkitektritad entrébyggnad

1995 öppnade, den av arkitekten, Jan Gezelius, ritade, entrébyggnaden, som också inhyser en liten butik fylld av lokala och historiska produkter. Här kan man också få sig en liten fikastund, eller en svalkande glass när benen sprungit sig trötta.

Det här var inte den första byggnad som den stockholmsbördige välkände arkitekten skapade på Öland. Även den närliggande Ottenby flyttfågelmuseum, som byggnadsminnesförklarades 1998, är ritat av Gezelius.

Öppna portar

Under några år på 2010-talet fick ägaren till borgen, Statens Fastighetsverk, medel ur EU:s strukturfondsprogram för att utveckla ett antal historiska besöksmål. Som ett resultat av det projektet fick Eketorps borg en ny siluett med hjälp av den nya pampiga medeltida porten. Tidigare låg den södra porten mer i linje med resten av muren, och dess värn.

Nytt för 2024

Kalmar läns museum har sammanställt en utställning som under åtta år kommer att berätta om olika delar av Ölands järnåldershistoria, Borgarnas ö. I samband med framställningen av utställningen har man skapat portaler, som i komprimerad form ska ge en bild av vad den fullständiga utställningen förmedlar. En av portalerna kommer att vara placerad på Eketorp.