Historia

Upptäck Eketorps borgs historia och framtid. En unik inblick i livet under järnåldern och tidig medeltid på Öland, där vi visar hur ölänningarna bodde och levde tack vare borgens utgrävningar och återuppbyggnad.

Eketorps borg och betande får

Borgens historia

Lär dig mer om vad som var speciellt för livet på Eketorp under de olika perioderna som borgen beboddes. Varför ligger borgen precis just där, och varför övergavs den?

Läs mer
Ett barn skjuter pilbåge med hjälp av en guide i medeltida kläder,

Borgen i framtiden

När borgen övergavs vid medeltidens mitt inleddes en lång period av dvala för Eketorp. Delar av borgen rasade, men redan på 1930-talet inleddes undersökningar som senare ledde till de omfattande arkeologiska undersökningar och utgrävningar som genomfördes på 60- och 70-talen. Utgrävningarna var startskottet på den utvecklingsresa som ännu pågår i ett av Ölands mest intressanta historiska besöksmål.

Läs mer

Historien om Sverige på Eketorp

Eketorps borg var en av de inspelningsplatser som användes när ”Historien om Sverige” berättade om Sandby borg på sydöstra Öland. Där gjordes flera spektakulära fynd under en arkeologisk undersökning år 2010. Denna utgrävning avslöjade en tragisk massaker som inträffade för 1 500 år sedan. Upptäckten ger en unik inblick i den våldsamma händelsen och fördjupar vår förståelse för det vardagliga livet i borgen vid slutet av 400-talet.

Läs mer